Jak wybierać oleje do potraw?

Wybierając oleje do naszych potraw, należy zwrócić uwagę na to, że nie istnieje jeden uniwersalny olej rzepakowy do wszystkiego. Inne oleje służą przygotowaniu smażonych potraw, a inne są do przygotowywania z nich sałatek, a jeszcze inne służą do smażenia potraw. Wszystko wynika z tego, że tłuszcze mają różną budowę. Jedne są wysoko nasycone, inne są nienasycone. I tych niesyconych powinniśmy używać jak najczęściej. Tłuszcze nienasycone są niepodatne na utlenianie się tak bardzo jak tłuszcze nasycone, dlatego podczas smażenia jedzenia przy pomocy tłuszczu nienasyconego nie będziemy tak narażeni na raka jak w przypadku smażenia na przykład mięsa w tłuszczu nasyconym. Dlatego właśnie należy smaży potrawy w tłuszczach roślinnych – to one są tłuszczami nienasyconymi. Najzdrowszy jest olej rzepakowy oraz oliwa z oliwek. Tłuszcze roślinne pomagają działać mózgowi tak jak na to zasługuje, pozwalają także zwalczać problemy z krążeniem. Niektórzy lekarze twierdzą także, że tłuszcze roślinne działają przeciwbólowo.