Jak zmienić niekorzystne polskie zwyczaje kulinarne we własnym domu?

Wieloletnia polska tradycja nakazuje objadanie się, spożywanie jednorazowo wielkich ilości tłustych mięs, ziemniaków, klusek. Kiedy Włosi zjadają makarony, w Polsce gotuje się tłuste kluski na głęboki tłuszczu, które następnie są często podsmażane. Kiedy zjadamy ziemniaki irys, zazwyczaj są one gotowane z wielką ilością soli, a na końcu podaje się je z wielką ilością tłustego sosu, który został zagęszczony białą mąką. Warto zwrócić niekiedy uwagę na to co gotujemy i w jaki sposób gotujemy. Warto zmienić niektóre tradycje kulinarne, które narastały w naszym kraju przez całe pokolenia. Jeśli na przykład gotujemy bulion, sprawmy, aby był to bulion bardziej warzywny niż olejny i mięsny. Jeśli gotujemy ziemniaki irys, spróbujemy nie dodawać do nich zbyt wielkich ilości sosu i soli oraz innych przypraw. Polubienie smaku warzyw i owoców samych w sobie jest w naszym interesie – będziemy odczuwali dzięki temu większą przyjemność z jedzenia, schudniemy, poczujemy się lepiej, a ponadto, nasz mózg będzie lepiej działał.